Abordez azi acest subiect al dependenței digitale, cu care ne confruntăm fiecare dintre noi, mai ales în contextul actual, care ne apropie tot mai mult de tehnologia digitală…
Din punct de vedere al terapiei de familie, aș vrea să aduc în atenție subiectul jocurilor digitale și efectul acestora asupra calității relațiilor familiale. Ați observat că uneori, făcând exces de jocurile digitale, copiii par absenți, triști, plictisiți și iritabili?
Mă întreb cum afectează acest lucru atmosfera familială, complianța copilului la influența familiei fiind mult diminuată de acest efect de bumerang pe care media digitală îl are asupra psihicului copilului?
Potrivit lui Manfred Spitzer (neurolog și psihiatru german), în cartea sa ”Demența digitală”, media digitală nu numai că ne schimbă viețile, ci ne înnebunesc la propriu pe noi și copiii noștri, provocând un porces de declin mental. El vorbește chiar de demența digitală.
Jocurile digitale afectează performanța școlară, contactele sociale și relația cu părinții și prietenii. Copiii care joacă jocuri video petrec cu 30% mai puțin timp cititnd și cu 34% mai puțin timp făcându-și temele pentru acassă, comparativ cu copiii care nu hoacă jocuri de computer. Se dezvoltă o spirală descendentă la capătul căreia nu se află doar depresie și izolare socială, ci și multe boli fizice care ating sistemul cardiovascular, sistemul muscular și scheletic (lipsa de mișcare, poziția incorectă).
Cei mai afectați sunt băieții. Spitezer socotește că abilitățile lor intelectuale sunt amenințate grav de jocurile video și de calculator. Jocurile digitale au chiar efecte problematice suplimentare față de cele menționate anterior. Studii pe termen lung privitoare la dezvoltarea personalității demonstrează că utilizarea crescută a dispozitivelor cu ecran vătămează empatia și abilitățile sociale ale copiilor și tinerilor și schimbă calitatea relațiilor cu familia și prietenii: atașamentul față de parinți se diminuează și relația cu colegii și prietenii este afectată.
Manfred oferă și o predicție pentru anul 2020: ”În anul 2020, adolescenții și tinerii adulți muti-tasking, vor putea cu greu să își amintească orice, își vor risipi cea mai mare parte a energiei pe schimbul de mesaje sociale scurte sau pe distracție și abatere de la un angajament cu adevărat profund față de oameni și cunoaștere. Ei nu vor avea capacitatea fundamentală de a gândi, nici de a interacționa față în față cu oamenii din jurul lor. În schimb, ei vor depinde de internet și de dispozitivele mobile într-un mod extrem de nesănătos pentru a putea lucra într-o oarecare măsură.”
În ultimul capitol al carții sale „Ce trebuie făcut?”, Spitzer îi sfătuiește pe părinți să reducă utilizarea mediei digitale la minimum: „Evitați dispozitivele digitale. Ele îl fac în realitate pe utilizatorul lor, precum s-a arătat de multe ori, obez, prost, agresiv, singuratic, bolnav și nefericit. Limitați doza pentru copii, pentru că acesta este singurul lucru pentru care există dovezi că are un efect pozitiv. Fiecare zi pe care un copil a petrecut-o fără dispozitive digitale este un timp câștigat.”