Desprinderea de familia de origine

“Plecarea de acasă” nu se refera exclusiv la actul mutării din casa părintească într-o alta casa, ci la un proces care se derulează atât in planul Eului, cat si in plan concret si faptic.

In procesul de desprindere de familie, Eul tânărului se diferențiază, printr-un proces similar travaliului nașterii.

La rândul lor si părinții au de trecut ceea ce am numit metaforic “proba autonomiei”, adică ar fi de dorit sa participe activ la susținerea tânărului in procesul de separare. Observam așadar ca este vorba despre o dubla si simultana separare: tânărul de familie si fiecare părinte de copilul, devenit adolescent/tânăr.

Deoarece aceasta călătorie este reprezentata de multe ori ca amenințătoare, ea apare sub forma: „daca plec, îmi va fi greu, nu mă voi descurca” sau „Daca vreau sa plec, nu mă va lasă, se va opune, mă va împiedica.”. Daca copilul/adolescentul/tânărul nu ajunge sa își asculte instinctul si nu se angajează in „călătorie”, polul „acasă” devine polul „moarte”. Ghilimelele sugerează ca este vorba de un blocaj in dezvoltare, care se va regăsi peste ani, la vârsta adulta sau la bătrânețe in forme diverse: stagnare imatura (dependenta de jocuri, substanțe, activități etc.) fie ca devitalizare afectiva (tristețe, confuzie existențiala, depresie) sau ca decizii surprinzătoare, bruște si categorice (de exemplu, plecare intempestiva din tara, încheierea inopinata a unei relații stabile, renunțarea la responsabilitățile parentale, schimbarea majora a stilului de viată).

Plecarea de acasă, separarea, desprinderea sau angajarea in „călătorie”, oricum i-am spune, este pregătită de părinți încă din copilăria timpurie, prin satisfacerea principalelor nevoi ale copiilor si prin securizarea emoționala.

Un copil iubit se va separa lent, gradual si natural, având certitudinea ca nu pierde contactul cu sursa iubirii sale. De asemenea, va manifesta curiozitate si deschidere fata de nou, fata de experimentarea lumii. Unui copil care se simte iubit ii va fi ușor sa își însușească anumite competente. Ca urmare, la vârsta adolescentei va avea complet bagajul pentru a pleca la drum (drumul sau in viată), ceea ce înseamnă ca va fi mai pregătiți sa se elibereze de fascinația si magia copilăriei.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Articole

Trimite un mesaj

Suna acum!
Adresa
Verified by ExactMetrics