Regulile după care trăiți

Spuneam într-o postare anterioară că atunci când veți avea ocazia să vă analizați familia, este crucial să descoperiți care sunt regulile după care trăiți. Veți fi foarte surprinși să descoperiți că trăiți după reguli de care nici măcar nu sunteți conștienți.

Virginia Satir, în cunoscuta carte ”Arta de a făuri oameni”, spune că regulile au legătură cu conceptele de ”trebuie” și ”nu trebuie”. Ele formează un fel de cod, care devine important atunci când doi sau mai mulți oameni trăiesc împreună.

Pentru a descoperi regulile din familia voastră, așezați-vă împreună cu ceilalți membri prezenți din familie și întrebați-vă: ”Care sunt regulile noastre actuale?” Alegeți un moment în care să aveți toți cel puțin două ore la dispoziție. Nu începeți acum discuții cu privire la cât de corecte sunt regulile. Și nici nu încercați să aflați dacă sunt respectate. Nu este cazul să prindeți răufăcătorii. Este doar un exercițiu făcut pentru a descoperi anumite lucruri, cam ca atunci când scormonim în cutiile dintr-un pod vechi.

După ce ați scris toate regulile din familia voastră și ați eliminat orice neînțelegere cu privire la ele, mergeți și mai departe cu explorarea familiei.

Care sunt regulile voastre?

Cine face aceste reguli? Le face o singură persoană?

Ce părere aveți despre regulile voastre? Sunt clare, omenești, actuale?

În prezent, ce fac aceste reguli pentru voi?

Ce schimbări credeți că este nevoie să faceți?

Care dintre regulile actuale sunt adecvate?

La care din ele doriți să renunțați?

Ce reguli noi doriți să instaurați?

Regulile voastre vă vor îndruma în modul de exprimare a reacțiilor, a atitudinilor și comportamentelor permise. Este posibil ca în unele familii, de exemplu, să existe o regulă care să interzică manifestarea furiei. Un domeniu foarte important al vieții de familie, sunt regulile referitoare la manifestarea afecțiunii. Cum și ce fel avem voie să manifestăm afecțiunea?

Regulile sunt o parte foarte reală a structurii și funcționării familiale. Dacă regulile se pot schimba, atunci și interacțiunile dintre membrii familiei se pot schimba. Verificați asta cu regulile după care trăiți.

Pe scurt, orice regulă care împiedică membrii familiei să discute deschis despre ce este sau a fost nu face decât să ducă la dezvoltarea unor persoane limitate, lipsite de creativitate, ignorante și a unei situații familiale asemănătoare.

Familia ale cărei reguli permit libertatea de a comenta cu privire la orice, indiferent dacă este ceva durerors, vesel sau dacă este vorba de un păcat, are cele mai mari șanse să fie o familie iubitoare. Poate că la început ne vine greu să vorbim despre aceste subiecte delicate, dar nu este un lucru imposibil de făcut. Vorbitul ajută toți membrii familiei să învețe cum să își asume acest risc și să supraviețuiască situației – ba chiar să o îmbunătățească.

Acum puteți înțelege mai bine ce se întâmplă cu voi în familiile voastre? Acceptați provocarea de a face câteva schimbări? Cu informații noi, curaj și speranțe noi veți fi în stare să aplicați câteva reguli noi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Articole

Cine este copilul meu?

Procesul de creștere nu este exclusiv al copilului. Etapele de dezvoltare, schimbările și provocările

Trimite un mesaj

Suna acum!
Adresa
Verified by ExactMetrics