Să fim mai înțelepți, nu să ne străduim mai mult

   Dacă ești la fel ca cei mai mulți oameni, atunci de-a lungul anilor te-ai străduit sa devii o persoană mai bună. Dar când e vorba de realizarea obiectivelor în viață, uneori pare că ești cel mai mare dușman al tău, în loc de a fi cel mai bun prieten al tău.

Povestioara de mai jos ilustrează acest lucru.

“Stau intr-o camera liniștită, un locșor pașnic, ascuns între pini. Abia a trecut de amiază și e spre sfârșitul lui iulie, iar eu ascult sunetele disperate ale unei lupte pe viață și pe moarte care se desfășoară la numai câțiva metri mai incolo.

   O musculiță își epuizează ultimul dram de energie ale scurtei sale vieți într-o încercare nereușită de a zbura prin geamul ferestei. Scâncetul aripilor spune concluzia amară a strategiei muștei: străduiește-te mai mult.

   Dar nu merge.

   Eforturile ei frenetice nu oferă nici speranță de supraviețuire. Ca o ironie, lupta face parte din capcană. Cu toate acestea, micuța insectă și-a mizat viața pe atigerea acestui obiectiv folosind efortul brut si hotărârea.

   Musca aceasta este condamnată. Va muri aici, în rama ferestrei.

   În partea cealaltă a camerei, la o distanță de 10 pași, ușa e deschisă. Acestei mici creaturi i-ar fi de ajuns un zbor de 10 secunde ca să ajungă la lumea din afară pe care o caută. Folosind numai o părticică din efortul irosit acum, ar putea fi liberă din această capcană autoimpusă. Posibilitatea de scăpare este la îndemână. Ar fi atît de ușor!

   De ce nu încearcă o altă abordare, ceva total diferit? Cum de a ajuns să fie atât de blocată în ideea că numai aceasta cale de ieșire, împreună cu un efort hotărât, îi oferă cea mai mare șansă de succes? Ce logică o face să continue până la moarte și să caute o scăpare făcând mereu același lucru?

   Din păcate e o idee care o va ucide.

   A te strădui mai mult nu e neapărat soluția pentru a obține mai mult. Poate să nu îți ofere nici o promisiune reală că vei obține ceea ce dorești de la viață.

   Dacă îți pui toate speranțele de reușită în a te strădui mai mult decât oricând, e posibil să îți anulezi șansele de succes.

   După cum spune zicala: “În cazul în care continui să faci ce ai mai făcut, vei obține doar ce ai mai obținut”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Articole

Trimite un mesaj

Suna acum!
Adresa