Să fim mai înțelepți, nu să ne străduim mai mult

   Dacă ești la fel ca cei mai mulți oameni, atunci de-a lungul anilor te-ai străduit sa devii o persoană mai bună. Dar când e vorba de realizarea obiectivelor în viață, uneori pare că ești cel mai mare dușman al tău, în loc de a fi cel mai bun prieten al tău.

Povestioara de mai jos ilustrează acest lucru.

“Stau intr-o camera liniștită, un locșor pașnic, ascuns între pini. Abia a trecut de amiază și e spre sfârșitul lui iulie, iar eu ascult sunetele disperate ale unei lupte pe viață și pe moarte care se desfășoară la numai câțiva metri mai incolo.

   O musculiță își epuizează ultimul dram de energie ale scurtei sale vieți într-o încercare nereușită de a zbura prin geamul ferestei. Scâncetul aripilor spune concluzia amară a strategiei muștei: străduiește-te mai mult.

   Dar nu merge.

   Eforturile ei frenetice nu oferă nici speranță de supraviețuire. Ca o ironie, lupta face parte din capcană. Cu toate acestea, micuța insectă și-a mizat viața pe atigerea acestui obiectiv folosind efortul brut si hotărârea.

   Musca aceasta este condamnată. Va muri aici, în rama ferestrei.

   În partea cealaltă a camerei, la o distanță de 10 pași, ușa e deschisă. Acestei mici creaturi i-ar fi de ajuns un zbor de 10 secunde ca să ajungă la lumea din afară pe care o caută. Folosind numai o părticică din efortul irosit acum, ar putea fi liberă din această capcană autoimpusă. Posibilitatea de scăpare este la îndemână. Ar fi atît de ușor!

   De ce nu încearcă o altă abordare, ceva total diferit? Cum de a ajuns să fie atât de blocată în ideea că numai aceasta cale de ieșire, împreună cu un efort hotărât, îi oferă cea mai mare șansă de succes? Ce logică o face să continue până la moarte și să caute o scăpare făcând mereu același lucru?

   Din păcate e o idee care o va ucide.

   A te strădui mai mult nu e neapărat soluția pentru a obține mai mult. Poate să nu îți ofere nici o promisiune reală că vei obține ceea ce dorești de la viață.

   Dacă îți pui toate speranțele de reușită în a te strădui mai mult decât oricând, e posibil să îți anulezi șansele de succes.

   După cum spune zicala: “În cazul în care continui să faci ce ai mai făcut, vei obține doar ce ai mai obținut”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Articole

Cine este copilul meu?

Procesul de creștere nu este exclusiv al copilului. Etapele de dezvoltare, schimbările și provocările

Trimite un mesaj

Suna acum!
Adresa
Verified by ExactMetrics